Ioan-Stoenica on DeviantArthttps://www.deviantart.com/ioan-stoenica/art/The-grass-princess-132593750Ioan-Stoenica

Deviation Actions

Ioan-Stoenica's avatar

The grass princess

Published:
1.9K Views

Description

Beauty hurts! Or was it the grass?
Image size
1000x664px 871.55 KB
Make
NIKON CORPORATION
Model
NIKON D90
Shutter Speed
10/2000 second
Aperture
F/7.1
Focal Length
38 mm
ISO Speed
250
Date Taken
Aug 8, 2009, 3:52:34 PM
© 2009 - 2024 Ioan-Stoenica
Comments4
Join the community to add your comment. Already a deviant? Log In
Am văzut, dar la ceva timp după ce trimisesem comentariul.. :D
Îmi permit să-ţi fac o sugestie (un "trick" foto, să-i zic aşa), ştiind că-ţi va fi de folos (probabil că deja ştii ce-ţi voi spune):

Pe de o parte, un portret (headshot, bust, corp întreg etc., nu contează ce tip) are un impact mult mai mare dacă fundalul (ceea ce este în jurul subiectului) este neclar, blurat.
Pe de altă parte, chiar dacă persoana arată interesant în poză, dacă fundalul este clar sau aproape clar, efectul artistic (impactul vizual, "puterea" fotografiei asupra privitorului) este mult diminuat. Ceea ce e păcat să fie..

Patru factori influenţează claritatea (sau neclaritatea) fundalului:
1. distanţa (aparatului) faţă de subiect
2. deschiderea diafragmei
3. distanţa focală
4. distanţa subiectului de fundal

1. Cu cât aparatul este mai APROAPE de subiect (focalizarea fiind, evident, făcută pe subiect), cu atât fundalul devine mai blurat.

2. Cu cât diafragma este mai DESCHISĂ (ideal: f/1.4, f/1.8, f/2.8 -- însă este şi f/5.6 bună (la capătul telefoto), dacă una mai bună nu ai :) ), cu atât fundalul este mai neclar.

3. Cu cât distanţa focală este mai MARE (85mm, 105mm, 200mm etc., în funcţie de ce obiectiv avem), cu atât fundalul devine mai blurat.
NOTĂ: de asemenea, cu creşterea distanţei focale are loc un fenomen de aplatizare a perspectivei (distanţele se contractă;).
De asemenea, acest lucru este foarte de dorit în portrete, ducând la o uniformizare (aspect natural) a proporţiilor corpului. La capătul larg (wide angle), de exemplu, părţile corpului aflate aproape de aparat apar foarte mari, în timp ce cele mai depărtate par mici --> aspect nenatural.

4. cu cât fundalul (pomi, iarbă, cer, lan de grâu, perete, alţi oameni, orice...) este mai DEPARTE de subiect, cu atât este mai blurat.

- - - - - -

Combinând cele 4 puncte, rezultă că un efect maxim (şi plăcut vizual) se poate obţine:
- plasând subiectul cât mai aproape de aparat,
- dar cât mai departe de fundal,
- folosind cea mai mare distanţă focală disponibilă (sau una mare, între 85-200mm - echivalente 35mm - in functie de incardrare (corp întreg, bust, cap etc.) şi de efectul dorit) şi
- utilizând diafragma larg deschisă (asta ar putea însemna f/5.6, după cum am mai spus, dacă este cea mai mare diafragmă disponibilă la capătul telefoto.

NOTĂ: Pentru portretele full-body, poate fi mai utilă o diafragmă uşor închisă (cum ar fi f/8), care duce la sporirea clarităţii imaginii atât în centru, cât şi spre margini (la diafragma cea mai deschisă, în general doar centrul imaginii este clar, acuitatea scăzând spre colţuri).


Aici este un articol folositor (de bază;) despre portret (şi despre obiective de portet, dar asta contează mai puţin) :)

[link]